Medische info

Spataders/Varices

Omschrijving

Spataders zijn voor een groot deel erfelijk en worden bovendien nog in de hand gewerkt door oa zwangerschap, staand beroep en obesitas. Aders bezitten veel klepjes die zorgen voor de normale terugstroom van het bloed uit de benen zonder dat dit in het been blijft staan. Bij spataders sluiten deze klepjes niet goed meer en blijft het bloed in de benen staan met alle gevolgen vandien: ontstaan van uitgezette aders, zwaartegevoel, rusteloze benen, eczeem thv de onderbenen, enz.

Raadpleging

Op onze raadpleging wordt in 1 sessie een volledige diagnose gesteld dmv Duplex-onderzoek (echografie). Op basis hiervan kan de beste behandeling worden voorgesteld.

De ingreep wordt steeds uitgevoerd door de chirurg die u op consultatie heeft onderzocht. Dit geeft uiteraard de beste garantie op een goed resultaat.

Behandelingen 

Sclerotherapie/ Foamtherapie (schuiminjectie)

Hierbij wordt in kleinere aders een scleroserende vloeistof ingespoten. Voorwaarde is wel dat de onderliggende klepfunctie normaal is. Dit gebeurt op de raadpleging. Nadien wordt een drukverband of steunkous gedragen gedurende minstens 1 week.

VNUS/LASER

Indien de klepfunctie van de aders slecht is, dienen deze te worden uitgeschakeld. Dit kan gebeuren door deze endoveneuse techniek, waarbij de aders langs binnenin worden ‘dichtgebrand’. Het voordeel van deze ingreep is de zeer snelle revalidatie. Voorwaarde is wel dat de te behandelen ader zich tot de techniek leent zowel qua diameter (mag niet breed zijn) als qua ligging (mag niet te oppervlakkig liggen).
Als u in aanmerking komt voor deze techniek zal u dat zeker worden voorgesteld.

Stripping

Dit is de klassieke spataderoperatie waarbij de ader volledig wordt verwijderd dmv 2 kleine sneetjes in de lies en thv de enkel. Zowel bij deze techniek als bij de VNUS/LASER worden de zijtakken verwijderd dmv een sneetje van 2mm, welke nadien worden dichtgekleefd met strips. De littekens zijn dan ook zeer beperkt.